(0-22) 54 04 62

Datele de contact

Vizitează-ne

Adresa

Strada a. Hîjdeu 94/1, of. 3

mun. Chișinău, MD 2001

Scrieți-ne un mesaj

ro

Tehnologia fotovoltaică

Fotovoltaicele ( FV ) sau celulele solare cum sunt adesea numite, sunt dispozitive semiconductoare care transforma lumina solara in curent electric. Grupele de fotovoltaice sunt configurate electric in module si matrice, care pot fi folosite la incarcarea bateriilor, functionarea motoarelor, si pentru a alimenta sarcini electrice.

Cu echipamentul adecvat de transformare a puterii, sistemele fotovoltaice pot produce curent alternative ( CA ) care este compatibil cu orice aparat conventional, si opereaza in paralel si interconectat la grila de utilitate.

Cum Functioneaza Celulele Fotovoltaice

O celula fotovoltaica de silicon e compusa din o foita subtire de un strat foarte subtire de silicon de tip N, deasupra unui strat gros de silicon de tip P. Un camp electric este creeat deasupra suprafetei de sus a acelei celule unde cele doua materiale intra in contact, numita juctia P-N.

Cand razele solare ajung la suprafata unei celule fotovoltaice, campul electric produce momentul si directia la electronii stimulati de lumina, rezultand fluxul de curent cand celulele solare sunt conectate la un incarcator electric.

Indiferent de marime, o bucata de celula fotovoltaica de silicon produce in jur de 0.5 - 0.6 volti in conformitate cu un circuit deschis, fara conditii de incarcare. Curentul ( si puterea ) de iesire a unei celule fotovoltaice depinde de eficienta si marimea suprafetei, si este proportionala cu intensitatea soarelui care ajung la suprafata celulei.

De exemplu, in conditiile in care lumina solara este foarte puternica, o celula fotovoltaica comerciala cu o suprafata de 160 cm^2 ( ~25 in ^2 ) va produce in jur de 2 wati, la putere maxima. Daca intensitatea razelor solare au fost la 40% din putere, acea celula va produce in jur de 0.8 wati.